Μπάμπω (Θρακιώτικο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα)

Στη Θράκη, το έθιμο της Μπάμπω, δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όπως επίσης δεν λείπει και από το τραπέζι των Θρακιωτών, που έχουν ξενιτευτεί και συνεχίζουν να κρατούν την παράδοση. Είναι άλλοι που ετοιμάζουν γεμιστή γαλοπούλα ή γεμιστό κοτόπουλο, για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Εμείς στη Θράκη, κάθε χρόνο τιμάμε τη Μπάμπω, δεόντως.

Για την ιστορία η «Μπάμπω» είναι καθαρά θρακιώτικο έδεσμα και παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων. Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομά της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά. Όπως η γιαγιά είναι γριά και οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η "ΜΠΑΜΠΩ" τρώγεται προς το τέλος του έτους.Ή κατά άλλους, οφείλει την ονομασία της στο υλικό παρασκευής, το χοιρινό έντερο, που είναι η κατάληξη. Παραμονές Χριστουγέννων έσφαζαν τα γουρούνια και έπρεπε κάπως να εκμεταλλευτούν όλα τα κομμάτια του ζώου. Τα έντερα του ζώου καθαρίζονταν, πλένονταν, διατηρούνταν σε νερόξυδο και αποτελούσαν τη βάση για την παρασκευή της "ΜΠΑΜΠΩΣ". Σε όλη τη Θράκη, μαγειρεύεται με παραλλαγές. Παρακάτω είναι η συνταγή όπως την φτιάχνουν οι γονείς μου και φέτος για πρώτη φορά, έβαλα κι εγώ το χεράκι μου και έμαθα τα μυστικά της θρακιώτικης «Μπάμπω».  Εδώ μπορείτε να δείτε πως φτιάχνεται στο χωριό μου, το Τριφύλλι Έβρου. Ενώ για παραλλαγές του συγκεκριμένου φαγητού δείτε και εδώ

Υλικά:
Έντερα (μοσχαρίσια & χοιρινά) κατά προτίμηση περισσότερα χοιρινά
Κρέας (700gr χοιρινό & 300gr μοσχαρίσιο) - ψιλοκομμένα
Συκώτι (500gr μοσχαρίσιο) - ψιλοκομμένα
Πράσο (3 κατά προτίμηση)  - ψιλοκομμένα
Φρέσκα κρεμμύδια (2 κατά προτίμηση)  - ψιλοκομμένα
Μαϊντανό  - ψιλοκομμένα
Πληγούρι (1 χούφτα)
Ρύζι (1/2 χούφτα)
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο
Λάδι

Εκτέλεση:

ΠροΠαραμονές Χριστουγέννων ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω και τ΄ αφήνουμε μια ώρα (όχι περισσότερο γιατί θα κόβονται στο γέμισμα) σε νερό με ξύδι και λεμόνι. (Δείτε και την παρακάτω εικόνα) ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ τα ξαναπλένουμε καλά και τα βάζουμε μισή ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα. 


Πλύσιμο εντέρων

Για τη γέμιση: Σε ένα ταψί ή μια κούπα μεγάλη, ανακατεύομαι όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Κρέας, πράσα, κρεμμυδάκια, συκώτι, μαϊντανό, ρύζι, πληγούρι(προαιρετικά), αλάτι πιπέρι, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο.  

Ανακάτεμα των υλικών

Στη συνέχεια, γεμίζουμε προσεκτικά και όχι μέχρι πάνω, τα έντερα, και τα δένουμε, ώστε να κλείσουν, με μια κλωστή. Έπειτα τα τρυπάμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν. 
Γέμιση των εντέρων

Αφού βράσουν, μπορούμε να τοποθετήσουμε και στο φούρνο ώστε να ξεροψηθούν. Προσθέτουμε και ένα ποτηράκι νερό και ψήνουμε σε 170 βαθμούς. Μόλις ροδοκοκκινήσουν, τα βγάζουμε. Καλή όρεξη & Καλά Χριστούγεννα!!!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα!!!
Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια